Masaj, vücuttaki yumuşak dokular üzerine yapılan sistemik ve ilmi el hareketleridir. Masajın kelime manası,”to knead-yoğurmak” veya “to handle-el ile idare etmek”tir.
Masaj, en eski tedavi şekillerinden birisi olup, yüzyıllardır adı, tıp’ tan başka tarih, edebiyat ve sanatta da geçer.
Masaj çeşitli şekil ve tekniklerde kullanılarak zamanımıza kadar büyük değişiklikler göstermiştir. En eski olarak Çin’de ve Hindistan’da kullanıldığı söylenir. MÖ.460-380 yılları arasında yaşamış olan Hippocrates, omuz çıkığının yerine getirildikten sonraki tedavisinde, yumuşak bir masajın faydalarını anlatmıştır. Daha yakın tarihte isveçli Ling ve Hollandalı Mezger tarafından büyük derecede geliştirilmiştir. Bunlardan sonra Amerika’da Weir Mitchell ve Kellogg ve İngiltere’de Cyriax ve Mennell, masaj üzerine çalışmışlardır.
Yumuşak dokularda metabolik bir dengesizliğe sebep olan sayısız durum vardır. Bunların bir kısmı masajla tedavi edilebilir. Burada masajın gayesi; fizyolojik, mekanik veya psikolojik tesirlerinden birisini meydana getirmektir.
Tıbbi ve Cerrahi durumların bazı tiplerinde masaj, tedavinin önemli bir parçası olmakla beraber o, kullanılması gereken fizik tedavi şekillerinden sadece birisidir.
Genellikle diğer tedavi şekilleriyle kombine bir şekilde verilir. Bütün hastalıklarda veya yaralanmalarda faydalı olamayacağı da bir gerçektir.
Masaj, en eski tedavi şekillerinden birisi olup, yüzyıllardır adı, tıp’ tan başka tarih, edebiyat ve sanatta da geçer.
Masajın Etkileri
Masajın etkileri esas olarak mekanik, fizyolojik, refleks ve psikolojiktir. Mekanik olarak masaj, ven ve lenf akımını, bazı ödem tiplerini ve subcutaneus skar dokusunu etkiler ve dokunun gerilmesini sağlar.
Masaj, kasın aktif güç ve kuvvetini arttırmaz, kasın gücü ve kuvveti ancak bilinçli egzersizlerle arttırılabilir. Masajın önde gelen etkisi kas tonusu üzerinedir. Masajın en önemli primer etkisi kas tonusu üzerindeki etkisidir. Bu, genel gevşemeyi sağlar. Ayrıca masaj ile kas ve bağ dokunun fonksiyonel ayrılması sağlanır, yapışıklıklar giderilir, dayanıklı ve hareketli doku oluşumu sağlanır.
Vücutta en yaygın doku bağ doku olduğundan vücudun hareketinde çok önemli etkisi vardır. Kronik stres ve ya da uzun süreli hareketsizlikte bağ doku sertleşir ve kalınlaşır, hareket genişliğini yitirir. Masaj bu durumu gidermek için idealdir. Bası, germe ve friksiyonla ısı yayılır ve dokunun enerji düzeyi artar. Bu şekilde sıvıların hareketi hızlanır.
Vücut besleyici elementleri koruyamadığı ve devamlı kasılma yoluyla kastan atık ürünleri uzaklaştıramadığı zaman enerji tüketilir ve kas yorulur. Kas spazmı, yetersiz toparlanma ya da kronik strese yanıt olarak ortaya çıkabilir. Masaj ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Ayrıca dokunun kansız kalmasından kaynaklanan ağrıların giderilmesinde de masaj etkin bir yöntemdir.
Maksimum performans için uygun emosyonel uyarım gerekir. Düşük düzeyli emosyonel uyarım ağırlık, tembellik, uyku hali; yüksek düzeyli emosyonel uyarım ise anksiyete doğurur. Farklı masaj teknikleri optimum düzeyde emosyonel uyarımı sağlar. Yavaş-yumuşak-kayıcı dokunuşlar (öfleraj) sedatif etkilidir; güçlü petrisaj, sıkma ve perküsyon ise enerji verici, canlandırıcıdır.
Masajın Faydaları
Masajın Faydaları
Graston Tekniği, alet destekli yumuşak doku mobilizasyonu olarak bilinen bir manuel tedavi şeklidir. Graston masajı, vücudun farklı bölgeleri için özel olarak tasarlanmış titanyum kaplı metal çubuklar kullanılarak yapılır. Tekniğin amacı skar (yapışık) dokuları açarak ve dolaşımı artırarak yumuşak doku mobilizasyonunu sağlamaktır. Graston masajı, özellikle fasyanın mobilitesini (hareketliliği) arttırmak, kas, tendon ve yumuşak dokuda meydana gelen yırtık veya yaralanmaları tedavi etmek için tercih edilir. Graston tekniği özellikle kayropraktör , fizyoterapist ve osteopatlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Graston Tekniğinde Kullanılan Aletler
Graston Tekniğinde kullanılan 6 temel araç vardır. Bu aletler paslanmaz çelikten imal edilmiştir. İçbükey ve dışbükey şeklindedir. Yuvarlatılmış kenarları vardır ve keskin değildir.
Aletler yaralı fibrotik doku alanlarını taramak ve tespit etmek için kullanılır. Aletler hem yaralı alanları tanımlamak hem de onlara gerekli tedaviyi sağlamak için tasarlanmıştır. Her bir aletin vücutta kullanım bölgesi ve dokuya etkisi farklıdır.
Graston Tekniğinin Uygulanışı
Uygulama yapılacak yumuşak doku üzerine krem sürülerek kayganlık elde edilir. Daha sonra özel graston aletleri ile doku üzerine özel teknik ve açılarla masaj yapılır. Masaj yapılan yumuşak dokuda mikro travma oluşur. Kanlanma ve dolaşım artar. Bu sayede dokunun iyileşme süreci başlatılır. Uygulama diğer manuel terapi yöntemleri ve egzersizlerle desteklenir.
Yapılan araştırmalarda, Graston tekniğinin ilk seanstan itibaren kas ve fasyadaki yapışıklıkları giderdiği, ağrıları azalttığı ve eklem hareket açıklığını arttırdığı tespit edilmiştir.
Graston Tekniğinin Kullanım Amaçları
Randevu Oluşturun
Sizde çok kısa bir süre içerisinde uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.